Comuna Oituz dispune de un bogat si variat potential turistic. Acesta este influentat de pozitia geografica a comunei intre doua provincii istorice, Moldova si Transilvania, de varietatea cadrului natural, de posibilitatile facile de acces la obiectivele turistice gratie soselei nationale DN 11 Onesti-Brasov, de existenta numeroaselor vestigii istorice.

Relieful, indeosebi cel montan, prezinta un deosebit interes turistic. Exista sectoare de ingustare a vaii Oituzului cu versanti abrupti, acoperiti de fagi si molizi, poienite verzi si insorite, in zona satelor Hirja si Poiana Sarata, dar si culmi subcarpatice de pana la 800 m, partial impadurite cu vai largi, unde s-a format depresiunea Oituz, cu satele Oituz, Marginea si Călcîi.

Climatul racoros de munte, apele curgatoare si existenta izvoarelor mineralizate de la Poiana Sarata, padurile, fondul de vanatoare si pescuit intaresc variatele aspecte ale potentialului turistic. Padurea constituie un mediu de recreere, iar drumurile forestiere cai de acces spre obiectivele turistice naturale: cele de pe valea paraului Lipcheanu faciliteaza legatura cu statiunea Soveja din Vrancea, iar cele de pe valea Brezoaia cu statiunea Slanic Moldova.

Cultura a fost si constituie un factor energizant. S-au transmis de-a lungul generatiilor arta olaritului in ceramica rosie dacica, arta prelucrarii lemnului si pietrei, confectionarea tesaturilor, cusaturilor populare, a cergilor si scoartelor mocanesti, in culori naturale vegetale. Folclorul este prezent pretutindeni. În sezonul hibernal, turistii sunt interesati in a vedea obiceiuri ca „Ursii”, „Calutii”, „Jienii”. Sezonul estival are in program nedeea mocaneasca „Santilia  de la Poiana Sarata”, desfasurata in zilele de 20-22 iulie, serbare unde pot fi admirate costume nationale ale poienarilor si dansurile lor populare.

Ca urmare a valentelor istorice, comuna este vizitata de turisti romani si straini. La intrarea in Oituz pot fi observate ruinele cetatii dacice. În memoria bataliilor din primul si al doilea razboi mondial au fost ridicate monumente si cimitire. De o deosebita atractie se bucura si lacasele de cult ortodoxe si romano-catolice, unde turistii pot asista duminica la oficierea slujbelor religioase.

Ca posibilitati de cazare, amintim Popasul Turistic Poiana Sarata, tabara de elevi de la Poiana Sarata, pensiunile agroturistice.